Spinroad

2018 slogs dörrarna upp till Spinroad Vinyl Factory.
Den enda vinylpressfabriken i Sverige

samt Skandinaviens största.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pedro Ferreira är musikproducent och har alltid jobbat med musik. Resan började i en musikstudio i Portugal när han var 15 år. När Pedro var 21 år följde han sina musikdrömmar och flyttade till London i hopp om en bättre marknad och större möjligheter. Tidigt kom han i kontakt med människor som hjälpte honom framåt i sin karriär som musikproducent.

2014 öppnade Pedro sin musikstudio i Lindome– Spinroad Recording Studios. Kort tid därefter blev en lokal på 400kvm under studion tillgänglig. Allt gick väldigt snabbt och 2018 började Pedro producera vinylskivor på löpande band i Lindome.

 

Hur växte idén fram om att starta just en vinylpressfabrik?

 – När jag flyttade till Sverige och öppnade min studio upplevde jag snabbt en hög efterfrågan och ett stort intresse, framförallt från mina tidigare klienter och kollegor inom musikbranschen. Då det inte fanns någon tillverkning av vinylskivor i Sverige kändes det helt rätt att bygga vinylpressfabriken i den lediga lokalen här under studion.

Fabriken producerar idag allt från 5000 till 60 000 skivor i månaden. Ett mål de har i dagsläget är att inom snar framtid kunna öka produktionen till
80 000 skivor i månaden.  De första två åren jobbade de mestadels med svenska företag. Idag får de in beställningar från kunder över hela världen.

 

Ser ni några utmaningar med exporten i dagsläget?

– Den höga efterfrågan på skivor, efterdyningar av pandemin och oroligheter i världen har påverkat våra ledtider. Idag tar det nästan tre gånger så lång tid att få ut en leverans till kund.

 

Hur går samarbetet med Key till rent praktiskt?

– Mina klienter gör en beställning till oss och Key sköter sedan upphämtning på vårt lager och löser exporten med flygfrakt. Samarbetet är väldigt enkelt och styrs via ett internationellt fraktnätverk där Key är en nyckelspelare. Allt funkar väldigt bra och vi är väldigt nöjda med hur samarbetet fungerar.

Pedro berättar att de producerar skivor inom alla genrer, allt från klassiskt till hårdrock. En rolig del av jobbet är att få arbeta med stora artister som Andrew Lloyd Webber, Demi Lovato, Håkan Hellström och Viagra Boys. I det senaste samarbetet med Key har vi exporterat 4000 vinylskivor till USA – av ingen mindre än gitarrlegenden Slash, tidigare medlem i rockbandet Guns N’ Roses.

 

Vad händer härnäst?

– Då vi ser ett ökat intresse för vinylskivor framförallt hos den yngre publiken är målet att fortsätta expandera och producera vinylskivor. Drömmen är att etablera Spinroad över hela världen, säger Pedro med ett stort leende på läpparna.

Bild: Pedro Ferreira, Spinroad och Björn Sjöberg, Key Logistics